Boekje Anders

´Anders’ is een boekje met korte verhalen, geschreven door Daniëlla Krijger. Krijger heeft een zoon Tijn, met VCFS. In een serie korte verhalen neemt ze ons mee langs mensen met dit syndroom. In diverse interviews worden strubbelingen van mensen besproken en weergegeven in de diverse levensfasen. Krijger probeert deze ervaringen toe te passen op haar eigen situatie, of zich vast voor te bereiden op wat komen gaat.

Het boekje ‘Anders’ gaat over Tijn, of eigenlijk beter, over de moeder van Tijn. Als lezer krijg je een beeld van wat het syndroom precies inhoudt en wat het met zich meebrengt om dit te hebben. Maar gezien de schrijfstijl, is het bijna een therapeutisch werk voor Krijger zelf. De knelpunten en struikelblokken komen haar ter ore, maar vooral de prestaties en doelen die de geïnterviewden, ondanks alle (voor)oordelen, juist wel bereikt hebben. Acceptatie van je tekortkomingen is het belangrijkste thema. Ze hoopt hierdoor goed voorbereid te zijn voor wat Tijn te wachten staat.

Het boekje is recht uit het hart en zeer intelligent geschreven. Niet bedoeld om in één ruk uit te lezen, maar om elke keer een verhaaltje/interview te lezen. Zo blijft de diepere lading van elk interview goed hangen. De teksten zijn mooi, soms emotioneel geschreven, opgeleukt door tekeningen van Tijn zelf en mooie spreuken/gedichten. Het boekje zorgt voor meer begrip voor mensen, niet enkel met het VCF Syndroom, maar ook met andere verstandelijke beperkingen. Zeker een aanrader om te lezen, het zal de stereotype kijk op mensen met een verstandelijke beperking zeker bijdraaien.

 

 

Bestellen

Daniëlla Krijger – ´Anders´
Drukkerij Hub.

Tonnaer B.V., 2010
ISBN/EAN 978-90-815983-1-6
www.hoezoanders.nl
 

 

realisatie: christiaanhoogeveen.nl